søndag 1. juni 2014

Shabby chic......vintage.....?

Det er ikke så lett å egentlig skjønne forskjellen på disse to scrappestilene, men nå skal jeg prøve å forklare om de to :)

Shabby chic kjennetegnes ved sitt slitte, sarte og feminine uttrykk. Lyse og duse farger går igjen, og fremtredende elementer er blomster, striper og ornamenter. Tekstiler er også en viktig ingrediens, og stilen er avslappet og romantisk. Mange produsenter av papir og pynt tilbyr produkter som er tilpasset behovene til de som ønsker å scrappe shabby chic. For å få den rette shabby chic-følelsen i en LO finnes det noen små tips, verktøy og teknikker som man enkelt kan tilegne seg. Det å ha tilgang på en edge-scraper og sandpapir/ fil er lurt. Disse bruker man til å gå over kantene på bilder, papir og kartong med for å gi dem et slitt utseende. En annet tips verdt å nevne, er dette med å krølle mønsterarkene sammen og rette dem ut igjen og deretter pusse over med et fint sandpapir eller eventuelt ei stempelpute i en dus farge - da får arket et helt annet uttrykk enn det hadde i utgangspunktet. Blonder, tråd og tekstiler er også med på å gi LOen det rette shabby chic-uttrykket. Man kan bruke blonder til dekorering der man kanskje ellers ville bruk ulike mønsterpapir eller papirpynt, og det å sy sømmer i papirene man bruker, enten med maskin eller for hånd, gir også en veldig fin effekt og er mye brukt. Tekstiler kan også brukes som alternativer til mønsterark, og tilfører LO'en et flott, lunt og romantisk uttrykk. Fargene som brukes er som nevnt gjerne duse og feminine, og de store kontrastene er ikke typisk for shabby chic-stilen.

Vintage er en litt ”tyngre” lag på lag stil, med farger som brunt, lilla, oransje og burgunder. Gjerne med detaljer i rust/antikk og kobber, og sjeldent med kontraster. Det er ikke noe tydelig skille mellom disse stilene, de mer eller mindre flyter inn i hverandre. 
Den romantiske stilen kan også bli sett på som vintage eller shabby chic. Man bruker de samme mønsterpapirer og teknikker som distressing for å myke opp sidene. I den romantiske stilen er fargene ofte pasteller, man ser mye blonder og blomster. Håndskrift, script eller ornate fonter er mye brukt som tekst. Damask mønsteret brukes også i alle disse nevnte stilen
e.


Hos Papirdokkene denne måneden er utfordringen nettopp Vintage/Shabby chic, og her  er mitt DT-bidrag.

Et bryllupskort i duse rosa farger og hvitt. Blomster, hjerter, hjørnepynt og nøkkel er spraymalt i matt hvitt for å få den rette looken :)

Bilde er funnet på nett, mønsterpapir fra Maja Design, blomster fra WOC :)1 kommentar:

Kjersti sa...

Et nydelig kort Anne, så utrolig lekre og delikate farger!
Klem fra Kjersti:)